Formacije

Formacijski plesovi predstavljaju istovremeno izvođenje koreografije u kojoj učestvuje veći broj plesača. Ukoliko je broj izvođača od 3-7 u pitanju je mala grupa dok se formacijom naziva postavka od 8-24 izvođača.Takođe, mogu da budu formacije sastavljene od pojedinačnih izvođača ili formacije plesnih parova (muško-ženskih).

Formacijski plesovi podrazumevaju specifična kretanja izvođača kroz plesne figure Latinoameričkih ili Standardnih plesova pri čemu se vodi računa o mnogim elementima koreografije kao što su: što raznovrsnije promene elemenata (figura, kretanja, varijacija, ritmova, formacija); raznovrsnost pravaca kretanja; harmonija muzike, pokreta i formacija; predvidivost u izboru i slaganju elemenata; raznovrsnost rešenja i usklađenost težine elemenata sa sposobnošću plesača.

Formacije mogu da se dele i prema vrsti plesova koji su zastupljeni u koreografiji na: Latinoameričke formacije, Standardne formacije, Latin-šou (Latin show) formacije, Standard-šou ( Standard show) formacije i Sinhro formacije.

Latinoameričke formacije. Latinoameričke formacije su formacije u kojima se u koreografiji koriste koraci i muzika najmanje tri a najviše pet Latinoameričkih plesova iz grupe takmičarskih plesova (Samba, Ča-ča, Rumba, Paso Doble i Džajv).

Standard formacije. Standard formacije su formacije u kojima se u koreografiji koriste koraci i muzika najmanje tri a najviše pet Standardnih plesova iz grupe takmičarskih plesova (Spori valcer, tango, Bečki valcer, Sloufoks i Kvikstep).

Latin-šou formacije. Latin-šou formacije su formacije u kojima se, kroz koreografiju u kojoj su zastupljeni ili preovlađuju Latinoamerički plesovi, prikazuje neki šou, priča, ideja, koncept. To se postiže primenom muzike, pokreta, glume, kostima i imidža koji prate temu koreografije.

Standard-šou. Standard-šou formacije su formacije u kojima se, kroz koreografiju u kojoj su zastupljeni ili preovlađuju Standardni plesovi, prikazuje neki šou, priča, ideja, koncept. To se postiže primenom muzike, pokreta, glume, kostima i imidža koji prate temu koreografije.

Sinhro formacije. Sinhro formacije su formacije u kojima su svi izvođači postavljeni u istu formacijsku sliku od početka do kraja koreografije i sinhronizovano izvode sve pokrete gde se najviše vrednuje upravo stepen sinhronizacije cele formacije.

Ples u formaciji je interesantan, dinamičan i težak zbog velikih promena koje zahtevaju uigranost i usklađenost svih plesača.